Welcome, Guest. Please Login
YaBB - Yet another Bulletin Board
  YaBB is sponsored by XIMinc!
  HomeHelpSearchLogin  
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic Print
Röstjärn (Read 3376 times)
swejaan
YaBB Newbies
*
Offline


I Love
Posts: 5
Stockholm
Röstjärn
10.06.2013 at 11:39:51
 
Efter att jag noterat att det runnit något som liknar trög sirap längs skrovets insida bakom bb hurts började jag undersöka var det kom ifrån. Det visade sig att det förmodligen runnit ut under röstjärnet.
Röstjärnet verkar vara av en kvadratisk konstruktion där övre delen, närmast under fotlisten, är platt där öglebultarna går genom och fäster i röstjärnet. På däck syns inga spår av sprickor eller rost kring öglebultarna. Under däck syns inga direkta spår av vattengenomträngning då öglebultarna är fina. Jag misstänker att små mängder vatten tränger genom bulthålen och ner i laminatet och där har det nu samlats.
Har försökt med en vass syl göra ett hål under röstjärnet nedre del för att se om det rinner ut något men utan reultat. Däremot känns det en aningen fuktigt med fingret.
Antar att det bästa är att med hjälp av ett stämjärn mejsla ut röstjärnet och inspektera samt torka ut laminatet från insidan- och därefter limma dit det ånyo och plasta igen det med epoxy och glasfiber.
Båten är från -76 Artekno och kanske finns det någon som har erfarenhet av dylikt arbete?
Läste också att man kan använda ett plattjärn som sticker geonom däck med två hål för vanten istället för som nu med två öglebultar som fäster under däck i röstjärnet. Hur stort behöver ett sådant dimensioneras?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Rasmus
YaBB Newbies
*
Offline


I Love H-boat Sailing

Posts: 9

Re: Röstjärn
Reply #1 - 20.06.2013 at 05:21:34
 
Har precis plastat om mina röstjärn helt och hållet pga delaminering och en lite trist konstruktion från början.

Mina röstjärn bestod av plattjärn som låg längst med skrovsidan och upp genom däck, tyvärr hade någon ägare innan bestämt sig för att såga bort en bit av däcket och bara ersätta med sickaflex vilket gjorde att däcket inte hjälpte till att ta upp krafterna från vanten, dvs all kraft lades i skrovet. Det gjorde också att i och med att sickafelxen var gammal och inte höll tätt (båten hade stått på land cirka fem år) så hade det kommit in vatten och det var ruttet bakom röstjärnet samt helt fritt mellan stora delar av det och skrovet.

Jag har gjort om det på så sätt att jag har snedställt plattjärnen (90 grader mot skrovet) och byggt upp knän som tar upp krafterna dels längst med en mycket större del av skrovet men även upp mot en stor del av däcket (som även det är nyplastat).

Dumt nog har jag inte tagit bilder under tidens gång men jag är inte klar med det än och det syns tydligt hur det är gjort om jag tar bilder. Plattjärnen sitter plastade på knäna samt bultade igenom.

Mina plattjärn är cirka 3-5mm tjocka, kan ta exakta mått till dig, gjorda av rostfritt stål.

För övrigt har jag använt mig av Multimaster (Bosch 180 i detta fallet) för att såga bort den gamla plasten samt en Dremel, funkar utmärkt med de två verktygen.

Båten är för övrigt en Scanboat -74.

Den ligger i Limhamn, Malmö om du skulle ha vägarna förbi. Ska ta lite bilder så jag kan skicka till dig men behöver en mail av dig.

Back to top
 
 
IP Logged
 
swejaan
YaBB Newbies
*
Offline


I Love
Posts: 5
Stockholm
Re: Röstjärn
Reply #2 - 06.08.2013 at 10:59:16
 
Sommaruppehåll, min om du har bild
swejaan@gmail.com

tack för svaret!
Back to top
 
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic Print